Casa de Cultura Radauti

Cool Trad – Tabără de artă și muzică – Rădăuți 2024

22/07/2024 - 04/08/2024 Toată ziua

22 iulie - 4 august 2024 / Rădăuți

 Comunicat de presă

Proiectul

„CoolTrad” organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și Casa de Cultură Rădăuți

 

 

 

  • Pe data de 22 iulie, ora 12. 00, în incinta Casei de Cultură Rădăuți, se deschide Tabără de Artă din cadrul proiectului cultural ,,CoolTrad”, proiect ce se va derula timp de două săptămâni în orașul Rădăuți. Proiectul, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și Casa de Cultură Rădăuți și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, constă în organizarea și susținerea unor cursuri de muzică vocală, instrumentală și euritmie, destinate copiilor, tinerilor și adulților din oraș și împrejurimi. Cursurile, derulate frontal, atât individual, cât și în grupe de lucru, au ca principal scop îmbogățirea nivelului cultural a minim 30 de cursanți, participanți în cadrul proiectului. Workshop-uri derulate vor fi organizate în 6 ateliere, după cum urmează: a)muzică: cursuri de introducere în studierea pianului, a lăutei și a chitarei, canto- muzică clasică, muzică bizantină și corală, tehnică dirijorală, b) euritmie.
  • Aflându-ne încă într-un răstimp de tranziție, de după lunga perioadă de distanțare socială și restricții, și într-un context geo-politic în care, deseori, normalitatea, așa cum o știam, este asaltată de incertitudini, cauzate de izbucnirea unui război atât de aproape de granițele țării, prin derularea acestui proiect, ne propunem să le oferim elevilor și tinerilor interesați oportunitatea de a învăța să ființeze sensibil, prin descoperirea, conștientizarea și dezvoltarea abilităților, a propriilor talente native, valorizând potențialul Astfel, pentru ca viitorul societății să nu se îndepărteze prea mult de ceea ce înseamnă cultură și exprimare liberă, încercăm să le oferim cursanților șansa de a cunoaște și deprinde atât tehnici de cânt instrumental și vocal, cât și tehnici de exprimare euritmică prin inițierea acestora în lumea artistică. Este cunoscut faptul că arta stimulează intelectul, creativitatea, imaginația, atenția, încrederea de sine și spiritul de echipă. În acest fel îi vom putea ajuta pe participanții la workshop-uri să se dezvolte în plan artistic și să-și câștige încrederea în ei, chiar dacă fac parte din grupuri vulnerabile și provin din medii defavorizate și defavorizante.
  • Toate acestea pentru că arta este o limbă universală și facilitează integrarea socială, perseverența și învățatea pe tot parcursul existenței. Scopul principal al acestui proiect este, așadar, creșterea motivației participanților pe care o poate provoca înspre accesarea sinelui, cunoașterea culturii și valorificarea talentului artistic.
  • Proiectul nu se limitează doar la elevi și tineri, fiind deschis și adulților doritori să pătrundă în lumea muzicii sau să se specializeze intr-una dintre ariile/ direcțiile/ domeniile de studiu prezentate în proiect.
  • Programul proiectului va cuprinde:
  • 07-26.07.2024
  • Euritmie - grupuri de 15-20 de participanti, cu vârste între 6-14 ani, durata de 1h 30’
  • Euritmie- grup de 15-20 de participanti, cu vârste între 15-19 ani, durata de 1h 30’

Curs de muzică bizantină/clasică – grup de 8-15 participanti, cu vârste între 15-19 ani, durata de 1h 30’

Curs de muzică bizantină/clasică - grup de 8-15 adulți, durata de 1h 30’

Curs de tehnică vocală/canto- grup de 8-10 tineri și adulți, durata de 1h 30’

Curs de muzică pentru copii- grup de 15-20 participanti , durata de 1h

 

29.07-02.08.2024

Curs de chitară /lăută- curs individual pentru participanti cu vârste cuprinse între 10-19 ani, durată de 30’ (destinat începătorilor și avansaților)

Curs de introductiv de pian- curs individual pentru participanti cu vârste cuprinse între 5-19 ani, durată de 30’ ( destinat începătorilor)

Curs de muzică bizantină – grup de 8-15 tineri, vârste 15-19 ani, durata de 1h 30’

Curs de muzică bizantină- grup de 8-15 adulți, durata de 1h 30’

Curs de tehnică vocală/canto- grup de 8-10 tineri și adulți, durata de 1h 30’

Curs de tehnică dirijorală- grup de tineri și adulți, durata de 2h

 

04.08.2024

Închiderea oficială a programului, cu prezentarea rezultatelor proiectului cultural.

 

Profesori:

Dr. Constantin Răileanu – muzică bizantină, muzică clasică, tehnică vocală, tehnică dirijorală

Dr. Oana Lucia Răileanu - pian

Dr. Alexandru Stoica- chitară, lăută

Prof. Ramona Bărbulescu- Euritmie

 

 

Organizatori : Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, Casa de Cultură Rădăuți, Primăria Rădăuți

Parteneri Proiect: Asociația Clavier Art, Cromtel Tv, Radautiziar. Ro, Monitorul de Suceava, Radio România Iași, Radio Top Suceava, Asociația Sf. Agatha, Galeria de Artă Traian Postolache

 

Proiectul este Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann

 

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann (ACTAP) este o organzație non-profit modernă, independentă și deschisă spre dialog, înființată în 2007 ca o alternativă la nivelul precar al educației culturale și artistice în rândul publicului românesc și, mai ales, al tinerei generații. SCOPUL ACTAP este acela de a transforma comunitățile locale prin artă și cultură, de a valorifica patrimoniul cultural românesc ante 1900, de a educa publicul în a fi deschis spre audierea și cunoașterea muzicii vechi regăsită în manuscrise și de a construi punți între cultura occidentală și cea orientală. OBIECTIVELE ACTAP:-stimularea interesului publicului, în special tânăr, pentru cultură și pentru artă,- dezvoltarea creativității și inventivității copiilor și a tinerilor prin artă, - dezvoltarea interesului publicului pentru informațiile culturale (istorice, științifice, geografice, artistice, culinare, etc). În cei 15 ani de activitate, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a derulat peste 30 de proiecte și programe culturale cu valoare educațională, cuprinzând concerte, spectacole, festivaluri, concerte-lecție, ateliere, masterclass-uri,workshop-uri, adresate publicului larg, dar mai ales generațiilor tinere prin care s-au evidentiat aspecte ale culturii muzicale românești mai puțin valorificate. Dintre acestea amintim: 1. RĂDĂCINI (2009). 2.CÂND BIZANȚUL ERAM NOI(2011).3.TRADIȚIE ȘI MĂIESTRIE (2012)- Masterclass de instrumente tradiționale. 4.DIMITRIE CANTEMIR(2014).5.UNICORN(2015)-O călătorie în istoria noastră. 6. CANTEMIR MELO (2017). 7.KIRA KIRALINA(2018). 8. (2019) TURNEU Cantemir Melo în Festivalul Europalia și Coasta de Azur al Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann. 9. În 2020, în colaborare cu ICR a organizat și implementat THE DEAD BROTHER SONG - o piesă dramaturgică susținută în Tesalonic. 10. În 2021 CANTEMIR MELO 2. 11. În 2022 proiectul etnic și istoric ADA KALEH, MON AMOUR 12.2023 RESTITUTIO CANTEMIR ce s-au bucurat de un mare succes la public. 13. Dimitrie Cantemir- Romanian Sound of the Orient.